Сателитна снимка на петролно депо в анексирания Крим, край Феодосия показва, че то е почти напълно унищожено. Снимката е публикувана от украинския мониторингов проект CyberBoroshno.

Складовата база горя пет дни. Експлозиите започнаха в нощта на 7 октомври, което предизвика и пожар с допълнителни няколко възпламенявания. Според изявленията на щаба на Въоръжените сили на Украйна те са нанесли удар по нефтения терминал - най-големия в Крим.

Според анализатори общо 12 резервоара в базата са повредени, 8 от тях са унищожени. Изгорели са и помощни постройки в базата.

Снимка 686499

Източник: CyberBoroshno

Според експерти е невъзможно да се потуши подобен пожар, докато не изгорят всички съхранявани там нефтопродукти. Повече от хиляда души бяха евакуирани от близките райони.

Властите в Крим обявиха, че ситуацията с пожара се е стабилизирала едва вчера, събота - на шестия ден след началото на пожара. Според кмета на Феодосия Игор Ткаченко повечето от евакуираните жители са се върнали у дома. Само в центрове за временно настаняване стана известно за 1129 души. Извънредното положение обаче все още не е отменено, ликвидирането на последствията от пожара продължава, пише Ткаченко.

В петък властите, без да съобщават за този тип последици, обявиха, че жители, чието имущество е пострадало заради пожара ще получат компенсация в пълен обем.

Пети ден в Крим потушават пожара в нефтеното депо

Пети ден в Крим потушават пожара в нефтеното депо

След атаката на украниски дронове от 7 ноември