Американските сили са атакували тази събота специално съоръжение на "Ал Кайда" северно от сирийската провинция Идлиб, съобщиха от Пентагона. Най-малко 40 бойци в района на Идлиб са загинали, предаде Ройтерс.

"Тази операция беше насочена към лидерите на "Ал Кайда", отговорни за нападенията, застрашаващи живота на американските граждани, на нашите партньори и на невинните цивилни граждани", обяви подполковник Ърл Браун, прессекретар на Централното командване, в официално съобщение до медиите.

Сирийската армия отвори хуманитарен коридор за бежанци от Идлиб и Хама

Сирийската армия отвори хуманитарен коридор за бежанци от Идлиб и Хама

Армията напредва с ожесточени въздушни и сухопътни атаки

По думите му след като специалното съоръжение е унищожено, това ще намали възможностите на "Ал Кайда" да извършва атаки и да дестабилизира региона.

"Северозападна Сирия остава сигурно убежище, откъдето лидерите на "Ал Кайда" активно координират терористичните си дейности, както на територията на Сирия и Арабския свят, така и в Западния свят", отбелязва Браун. "Но благодарение на подкрепата от нашите съюзници и партньори ние ще продължим да атакуваме жестоките екстремисти, за да им попречим да използват Сирия като "райско място".

От сирийската организация по правата на човека съобщиха, че са били ударени бази, в които е имало изтребители на джихадистите от северозападната част на Сирия. Представители на базираната във Великобритания мониторингова организация обявиха, че при ударите на американските сили в близост до град Маарат Мисрин в провинция Идлиб са убити над 40 бойци, включително и няколко техни командири.

Припомняме, че след повече от 8-годишни военни действия северозападната част на Сирия, в която е разположена и провинция Идлиб, е последната голяма част от страната, която е все още в ръцете на бунтовниците.

В Идлиб доминиращата сила, която държи контрола в свои ръце, е "Хаят Тахрир аш Шам" (Организация за освобождението на Левант) - джихадистки съюз, известен преди като "Фронтът ал Нусра". Той прекъсна връзките си с "Ал Кайда" през 2016 г. Въпреки това "Ал Кайда" продължава да присъства в района с широк спектър от фракции, включително и с бунтовници, имащи подкрепа от Турция.

Ердоган към Путин: Атаките в Идлиб са заплаха за националната сигурност на Турция

Ердоган към Путин: Атаките в Идлиб са заплаха за националната сигурност на Турция

А Кремъл обсъжда премахване на терористични заплахи, произтичащи от региона

През последните години редица командири от "Фронтът ал Нусра" загинаха при военновъздушните удари на американски сили, насочени към мишени в северозападна Сирия.

Припомняме, че вчера от Центъра за помирение между враждуващите страни в Сирия към руското военно министерство обявиха, че от 31 август, в 6.00 часа местно време сирийската армия ще прекрати едностранно огъня в северозападната сирийска провинция Идлиб.