В товарен автомобил, пътуващ от Гърция за България и превозващ панели за сглобяеми къщички, са били открити голямо количество контрабандни цигари, съобщават от Гранична полиция.

Точният брой, станал ясен по-късно, е 268 000 кутии, което се равнява на 536 мастербокса от марката „Ray".

По думите на директора на Главна дирекция „Гранична полиция" комисар Захарин Пенов проведената операция е част от по-широкомащабна операция на граничните служби за разбиване на контрабанден канал за цигари от Гърция за България.

Автомобил с благоевградска регистрация, който е пътувал от Атина за София, е бил претърсен тази нощ около 03:00 часа на ГКПП Илинден. Автомобилът е бил управляван от двама гръцки граждани.

Откритата платформа превозва 18 панела за сглобяеми къщички. Превозното средство е селектирано за проверка от гранични полицаи, а сутринта е ескортиран в Митническо бюро Гоце Делчев, където с помощта на кран панелите са разтоварени.

Щателното претърсване, извършено от митнически служители от Митница Югозападна, установява, че само най-горните два реда панели са редовни, а всички останали са натъпкани с цигари.
Дълбочината на панелите позволява в тях да се подредят цели кашони цигари, а оставащото пространство е уплътнено със стекове.

По случая е образувано досъдебно производство, двамата гръцки граждани са задържани за 24 часа.