Най-малко 56 шиитие са убити в три атаки в Ирак по време на празника Ашура, отбелязван от хиляди шиити, информира АФП.

23-ма шиити поклонници загинаха по време на атентат с кола-бомба. Атентаторът връхлетя в джамията в град Дур Мандали по време на ритуал за отбелязване на шиитски празник - Ашура. Други 57 бяха ранени.

По време на друга атака 12 кюрдски шиити, наричани файли в град Ханаин.
Поклонниците са убити от бомба, поставена на пътя за местната религиозна зала в града, близо до границата с Иран. От полицията съобщават, че сред загиналите има майка с дете и допълват, че ранените са 38.

В град Бакуба снайперист уби трима шиити-доброволци, които сервират храна на поклонниците в ритуала.

В късния следобед в серия минометни обстрели в сунитския квартал Адамия в Багдад, загинаха поне 10 души

Шиитите-мюсюлмани, които спазват сутрешния ритуал всяка година по време на празника често стават жертва на сунитски атаки.

Ашура е най-големият празник в календара на шиитите, изповядващи исляма.

През 2004 г. на тази дата по време на атаки в Багдад и Кербала загинаха 170 души, а в друг инцидент в Кербала - още 44.

Днес стотици хиляди шиити изпълниха ритуала в централната иракска гробница. Поклонниците бяха пазени от 10 хиляди охранители .

Днешните ритуали са връхна точка в траурната церемония, с която се почита паметта на Имам Хюсеин, убит през 680 г. в Кербала от армиите на сунитския халиф Язид.

За да изразят разкаянието си, че не са спасили Хюсеин, хиляди мъже се самобичуват с вериги или нарязват най-горната част от скалпа си с нож. В ритуала участват мъже от всички върасти. Те са облечени в бели дрехи и тръгват към гроба на Имам Хюсеин в ранни зори.

На арабски Ашура означава "десетият". Той се празнува в десетия ден от мюсюлманския месец Мухарем и е кулминация на оплакването на шиитския имам.