Иракските сили за сигурност използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат хвърлящи камъни протестиращи в сблъсъци близо до площад Тахрир в Багдад, съобщи "Ройтерс".

Най-малко 64 души са ранени, включително 26 членове на силите за сигурност. 38 от протестиращите са били улучени от гумени куршуми.

Стотици отбелязаха на протеста съботната годишнина от антиправителствените вълнения през 2019 г.

В изявление на военните се казва, че някои "инфилтрирани елементи" са атакували силите за сигурност, използвайки "коктейли Молотов" и ловни пушки.

Служителите по сигурността бяха разположили контролно-пропускателни пунктове из целия град, затвориха мостове и площади и издигнаха стени през някои от мостовете, водещи към укрепената Зелена зона, в която се помещават правителствени щабове и чуждестранни посолства.

Протестиращите на площада развяваха иракското знаме и скандираха "Ние искаме да свалим режима".

По-малки протести имаше в южните провинции.

Осем убити протестиращи в Ирак, над 350 ранени

Осем убити протестиращи в Ирак, над 350 ранени

Полицията е използвала бойни патрони срещу демонстрантите

Припомняме, че през 2019 г. избухнаха протести срещу правителството на тогавашния министър-председател Адел Абдул Махди с демонстранти, настояващи за преразглеждане на политическа система, която според тях е дълбоко корумпирана и държи повечето иракчани в бедност.

Повече от 560 души, предимно невъоръжени демонстранти, но също и членове на силите за сигурност, бяха убити, докато иракските сили за сигурност и неидентифицирани въоръжени мъже се разбиха.

Махди се оттегли под натиск от протестите, като влиятелният шиитски мюсюлмански духовник Моктада ал-Садр беше най-големият победител на изборите миналия октомври.

През юни Садр оттегли всички свои депутати, почти една четвърт от парламента, и прибягна до разпалване на улични протести, след като движението му не успя да състави правителство, което доведе до някои от най-лошите сблъсъци в страната от години.

Срещата в събота породи опасения от повече безредици и напрежение сред жадните за власт политици, което може допълнително да забави съставянето на правителство, след като Садр напусна политиката в края на август.

Четири ракети паднаха в Зелената зона в сряда по време на частично блокиране, докато парламентът заседава, ранявайки седем служители на сигурността, а други четири ракети, изстреляни от източен Багдад, се приземиха около зоната в четвъртък.