Над 600 случая на сексуално насилие от свещеници в страната са регистрирани във Ватикана от 2000 г. насам. Това съобщиха католически епископи в Италия, цитирани от АП. 

Това бе оповестено по време на Италианската епископска конференция, известна като Conferenza Episcopale Italiana или CEI, проведена в Рим. По време на събитието бе представен доклад,  озаглавен "Защита, предотвратяване, образование". 

Документът включва данни за 89 предполагаеми жертви на насилие и около 68 обвиняеми. 61 от жертвите са били непълнолетни.

Предполагаемите извършители са били не само свещеници и членове на духовенството, но и миряни, свързани с Църквата.

Случаите, цитирани в него, са за последните 2 години. 

Но генералният секретар на ЦЕИ монсеньор Джузепе Батури разкри, че се проучват най-малко 613 файла.

"Трябва да разберем колко са жертвите, какъв е техният профил, кои са отговорните", каза той.

Изяснява се, че такъв доклад е без прецедент за Църквата, тъй като систематизирано проучване върху проблема не е било разрешавано. Но епископите се ангажират да публикуват доклади всяка година. 

Монсеньор Лоренцо Гицони, ръководител на националната служба за закрила на детето на италианската църква, отрече църквата да се опитва да скрие историята си на случаи на сексуално насилие. "Време е да проветрим мръсното пране", каза той.

Ватиканът разследва френски кардинал за блудство с 14-годишно момиче

Ватиканът разследва френски кардинал за блудство с 14-годишно момиче

Това се е случило преди 35 години

Припомняме, че скандалът с насилвани от свещеници непълнолетни лица разтърсва Ватикана от много години и обхваща много държави. 

Един от последните бе от 11 ноември тази година, когато беше съобщено, че ще започне разследване срещу френския кардинал Жан-Пиер Рикар, който по-рано тази седмица призна, че е извършил сексуално посегателство над 14-годишно момиче преди десетилетия. 

Ватикана взема предвид факта, че френските съдебни власти са започнали разследване по случая.

Разследването на Ватикана обаче няма да започне сериозно, докато това на френските граждански власти не приключи.

Ватиканът към епископите: Подавайте сигнали за педофилия в полицията

Ватиканът към епископите: Подавайте сигнали за педофилия в полицията

Промени в църковните правила чистят имиджа на Църквата

78-годишният Рикар призна за това деяние, което според него се е случило преди 35 години, когато е бил енорийски свещеник.

Рикар, който беше архиепископ на Бордо от 2001 г. до 2019 г. и беше произведен в кардинал през 2006 г. от бившия папа Бенедикт, поиска прошка и каза, че ще се оттегли от функциите си и ще бъде на разположение на гражданските и църковните власти.

Броят на известните случаи на насилвани, според основната група на оцелелите в Италия, Rete L'Abuso, е около 1 милион жертви само в Италия.

През 2001 г. Ватикана изисква от епархиите по света да изпращат всичките си достоверни доклади за злоупотреби.