Стотици коли бяха запалени в цяла Франция в навечерието на Нова година. Тази година обаче органите на реда в страната отчитат по-малко насилие, отколкото през последните години, особено спрямо полицията. Това каза вътрешният министър Жерал Дарманен в събота, цитиран от ДПА.

Повече от 870 автомобила са били запалени, което е с близо 450 по-малко в сравнение с началото на 2019/2020 г. Полицията е задържала 441 души.

Автомобили горяха и в Страсбург, град, в който преди две години в навечерието на Нова година се случиха бунтове. Най-малко двама полицаи бяха леко ранени, когато хората стреляха с фойерверки по тях.

350 опожарени коли - равносметката на Париж за нощта

350 опожарени коли - равносметката на Париж за нощта

Тази нощ обаче според полицията е спокойна

Той установи, че превозните средства се подпалват, особено в по-бедните квартали, по различни причини, вариращи от лични спорове до гняв срещу политиците до застрахователни измами.

Броят на запалените автомобили беше особено голям в началото на 2007/2008 г., след като тогавашният президент Никола Саркози встъпи в длъжност.

Броят на изгорелите автомобили също нарасна в разгара на "протестите на жълтите жилетки" при президента Еманюел Макрон.

Сълзотворен газ и над 120 задържани на подновените протести на "жълтите жилетки" в Париж

Сълзотворен газ и над 120 задържани на подновените протести на "жълтите жилетки" в Париж

Във френската столица се провеждат две демонстрации

Повече от 95 000 полицаи са били на дежурство в началото на годината до 2022 г., за да гарантират, че хората спазват правилата за предотвратяване на разпространението на коронавирус, според МВР.