Силите на Нагорни Карабах са свалили азербайджански военен хеликоптер, който се е разбил близо до Иран край Варазатумб в южната част на зоната на конфликта Нагорни Карабах-Азербайджан. Това обявиха от министерството на отбраната на Нагорни Карабах във "Фейсбук", цитирани от "Спутник".

Военното ведомство отбеляза, че поразяването на бойната машина на противника близо до иранската територия е било неизбежно и "не е умишлено, тъй като разгърнатите от Азербайджан военни действия са много близо до границата с Ислямската република".

Азербайджан обяви: Два изтребителя на Армения са се разбили, а не са свалени

Азербайджан обяви: Два изтребителя на Армения са се разбили, а не са свалени

Ударили се в планина

Междувременно обаче военното министерство на Азербайджан отхвърли твърдението, че един от хеликоптерите му се е разбил близо до Иран, след като е бил свален от вражеските сили.

Традиционно напрегнатата ситуация в Нагорни Карабах достигна точка на кипене в неделя, след като Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно във военни провокации и размяна на огън. Ескалацията накара двете страни да въведат военно положение и мобилизация.

Конфликтът в Нагорни Карабах започна през февруари 1988 г., когато автономният регион Нагорни Карабах обяви отделянето си от Азербайджанската съветска социалистическа република. По време на въоръжена конфронтация в периода между 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и прилежащите му райони. От 1992 г. се водят преговори за мирно уреждане на конфликта с посредничеството на Минската група на ОССЕ, ръководена от Русия, САЩ и Франция.

Изтребител F-16 на Турция свали Су-25 на Армения, Анкара отрича
Обновена

Изтребител F-16 на Турция свали Су-25 на Армения, Анкара отрича

Пилотът на Су-25 е загинал