Върховният мюсюлмански духовник на Таджикистан, Сайедмукарам Абдукодирзода, беше ранен след нападение пред централната джамия в столицата Душанбе в сряда, съобщи министерството на вътрешните работи. Според информацията, Абдукодирзода е бил нападнат с нож след молитва от човек с "хулигански мотиви", предава Ройтерс.

Духовникът е получил леки наранявания и след медицински преглед е бил изписан от болницата, съобщават властите. Нападателят е задържан, а срещу него е образувано наказателно дело.

Абдукодирзода, на 61 години, заема поста председател на висшата ислямска институция в страната - Ислямския съвет на улемите - от 2010 г.

Таджикистан е страна без излаз на море с около 10 милиона жители, разположена между Афганистан, Узбекистан, Киргизстан и Китай. По-голямата част от населението на страната следва Ханафийската школа на сунитския ислям.

Русия и Таджикистан проведоха антитерористични учения

Русия и Таджикистан проведоха антитерористични учения

Двете страни оттренираха сценарии за трансгранични нахлувания на екстремисти

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г., Таджикистан изпадна в политическа и социална нестабилност, която доведе до избухването на гражданска война през 1992 г. Конфликтът противопостави правителството, доминирано от комунистически елити, на ислямистки и демократични опозиционни сили. Ислямизмът, макар и не основен фактор, играеше важна роля в съпротивата на опозицията, която включваше Обединената таджикска опозиция (ОТО) - коалиция от ислямисти, демократи и регионални лидери.

Основната ислямистка група, Ислямската партия на възраждането на Таджикистан (ИПВТ), беше част от ОТО и искаше да наложи по-голяма роля на исляма в управлението. Конфликтът доведе до смъртта на около 50,000 души и сериозно отслабване на икономиката на страната. Войната приключи през 1997 г. с мирно споразумение, което предвиждаше включването на опозицията в правителството.

След войната, таджикските власти предприеха строги мерки срещу ислямизма. Властите постепенно ограничиха дейността на ИПВТ, която в крайна сметка беше забранена през 2015 г. като терористична организация, въпреки че партията твърдеше, че е мирна и демократична.

Русия играе ключова роля в охраната на границите на Таджикистан, особено по южната граница с Афганистан, която е около 1,344 км дълга. Още от 90-те години, руските войски, съвместно с таджикските сили, охраняват тази граница, защото тя се смята за критична зона за трафика на наркотици и проникване на ислямистки екстремизъм от Афганистан. През 2005 г. Русия формално предаде отговорността за граничната охрана на таджикските сили, но все пак продължава да има присъствие и влияние в областта чрез своите военни бази в страната.

Таджикистан остава стратегически важен за Русия като част от нейните усилия за запазване на стабилността в Централна Азия, особено с оглед на заплахите от ислямизъм и трафик на наркотици от Афганистан.

Таджикистан задържа 9 души свързани с нападението в руската концертна зала

Таджикистан задържа 9 души свързани с нападението в руската концертна зала

Семействата на заподозрените стрелци са били събрани, така че руските следователи да могат да ги разпитат