Възникна напрежение между Китай и Южна Корея  заради американски противоракетен щит, заплашвайки да подкопае усилията на новото правителство в Сеул за преодоляване на дългогодишни различия в сигурността между двете страни, предава Ройтерс.

Разногласията относно Системата за отбрана на голяма височина (THAAD), инсталирана в Южна Корея, се появиха след преминалото гладко първо посещение в Китай на външния министър на Южна Корея Парк Джин тази седмица.

Китай, твърдейки, че мощният радар на THAAD може да наблюдава въздушното му пространство, ограничи търговията и културния обмен, след като Сеул обяви разполагането му през 2016 г., което нанесе сериозен удар на отношенията между двете страни.

Високопоставен служител в президентската канцелария на Южна Корея каза пред репортери в четвъртък, че THAAD е средство за самоотбрана и никога не може да бъде предмет на преговори, след като Китай поиска Южна Корея да не разполага повече батерии и да ограничи използването на съществуващите.

Президентът на Южна Корея Юн Сок-йол, който разглежда системата като ключ към противодействието на севернокорейските ракети, обеща да се откаже от обещанията на предишното правителство да не увеличава разполагането на THAAD и да не участва във воден от САЩ глобален противоракетен щит или да създава тристранен военен съюз, включващ Япония.

По време на предизборната си кампания консерваторът Юн обеща да купи още една батерия THAAD, но откакто встъпи в длъжност през май, правителството му се съсредоточи върху това, което официални лица наричат ​​"нормализиране" на работата на съществуващата система, притежавана и управлявана от САЩ.

Министърът на външните работи на Южна Корея Парк Джин и неговият китайски колега Ван И, срещайки се във вторник, проучиха начини за подновяване на преговорите за денуклеаризация със Северна Корея и възобновяване на културния обмен, като износа на К-поп музика и филми, към Китай.

Говорител на китайското външно министерство каза в сряда, че двамата са се "разбрали да приемат взаимно сериозно опасенията си и да продължат да действат "благоразумно и правилно" по отношение на този проблем, за да се уверят, че той няма да се превърне в пречка за здравия и стабилен растеж на двустранните отношения".

Китайският говорител каза на брифинг, че разполагането на THAAD в Южна Корея "подкопава стратегическия интерес на Китай в областта на сигурността".

Парк обаче заяви на Ван И, че Сеул няма да спазва споразумението от 2017 г., наречено "Трите не", тъй като то "не е официално обещание или споразумение", се казва в изявление на външното министерство на Южна Корея.

Китай същевременно настоява Южна Корея да спазва "едно ограничение" - ограничаване на използването на съществуващи батерии THAAD. Южна Корея никога не е се е съгласявала с подобни ограничения, но в сряда говорителят на Ван И подчерта, че Китай придава значение на позицията на "трите не и едно ограничение".

Министърът на отбраната на Южна Корея Лий Йон-суп предупреди, че политиката по отношение THAAD няма да се промени независимо от съпротивата на Китай и радарът на системата не може да бъде използван срещу Китай.

"Настоящата батарея не е структурирана да играе каквато и да е роля в отбраната на САЩ, а е поставена на място, където може да защитава само Корейския полуостров", каза той пред репортери.

По време на посещението на Парк в източния китайски пристанищен град Циндао, вестникът на Китайската комунистическа партия Global Times похвали Юн за това, че е показал "независима дипломация и рационалност спрямо Китай", като не се е срещнал лице в лице с председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, когато тя посети Сеул миналата седмица .

Но вестникът предупреждава, че проблемът с THAAD е "голяма скрита опасност, която не може да бъде избегната в отношенията между Китай и Южна Корея".

Шефът на разузнаването на Южна Корея е в САЩ

Шефът на разузнаването на Южна Корея е в САЩ

Заплахите на Корейския полуостров