Хърватия обяви трима високопоставени черногорски правителствени служители за персона нон грата, след като те излязоха с декларация в която се посочва, че е извършен геноцид в концентрационен лагер от Втората световна война, управляван от пронацисткия хърватски режим по това време. Това предаде Асошиейтед прес.

Министерството на външните работи на Хърватия информира Черна гора в дипломатическа нота, че председателят на парламента на страната Андрия Мандич, депутатът Милан Кнежевич и вицепремиерът Алекса Бечич вече са нежелани в Хърватия.

Парламентът на Черна гора наскоро прие декларация за "геноцида" в затворническия лагер Ясеновац в Хърватия, където десетки хиляди етнически сърби, евреи и антинацистки хървати са загинали по време на Втората световна война.

Загреб заяви, че приемането на резолюцията е неприемливо, неуместно и ненужно и цели не да изгради култура на възпоменание, а да използва паметта на жертвите на Ясеновац за краткосрочни политически цели.

Хърватия е управлявана от пронацистки марионетен режим по време на Втората световна война. След войната Хърватия става част от управлявана от комунистите Югославия заедно с няколко други балкански нации, включително Черна гора. Югославия се разпадна във война през 90-те години.

Въпросът за лагерите от Втората световна война влезе в центъра на вниманието, след като Черна гора подкрепи резолюция на ООН в памет на геноцида в Сребреница, избиването през 1995 г. на около 8000 босненски мюсюлмани от сръбските сили. Тази резолюция разгневи Сърбия, страна, която има значително влияние в Черна гора, където около една трета от населението от 620 000 души се декларира като етнически сърби.

След това тримата просръбски и проруски черногорски служители поискаха парламентът на страната също да приеме декларация, осъждаща клането в Ясеновац.

Решението на ООН за Сребреница предизвика протести в Подгорица

Решението на ООН за Сребреница предизвика протести в Подгорица

Напрежение на Балканите