В столицата Подгорица се проведе масов протест срещу позицията на Черна гора, която подкрепи резолюцията на Общото събрание на ООН относно геноцида в Сребреница, Босна и Херцеговина, през 1995 г., съобщи белградската радиостанция B92.

"Въпреки че все още се очакват първите реакции на политиците, властите и представителите на опозицията, пред сградата на черногорското правителство, където са се събрали хиляди хора, се провежда протест.

Те се противопоставят на позицията на правителството на Черна гора, което е гласувало в подкрепа на резолюцията", съобщи B92.

"Правителството на черногорския премиер Милойко Спаич демонстрира по груб начин, че не уважава както жертвите на сръбския народ, така и националния си дълг - необходимостта да се противопостави на поредния опит за налагане на колективна вина на сърбите като народ", заявяват организаторите на протеста.

Очаква се митингът да се проведе пред Скупщината (парламента) на Черна гора в петък.

Общото събрание на ООН гласува за признаване на клането в Сребреница през 1995 г. за геноцид.

ООН провъзгласи 11 юли за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница

ООН провъзгласи 11 юли за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница

Това е най-тежкото зверство в Европа след Втората световна война

Осемдесет и четири държави се изказаха в подкрепа на резолюцията, 19 държави бяха против, а 68 държави се въздържаха. Въпреки че броят на страните, които се противопоставиха или въздържаха, беше по-голям от този на подкрепящите, резолюцията беше приета.

Германия, Босна и Херцеговина и редица други държави предложиха резолюция за обявяване на Международен ден за размисъл и възпоменание на геноцида в Сребреница през 1995 г. Властите в Белград, както и ръководството на босненските сърби, категорично се противопоставиха на тази инициатива.

Република Сръбска иска да напусне Босна и Херцеговина

Република Сръбска иска да напусне Босна и Херцеговина

Причината е решение на ООН да признае клането в Сребреница за геноцид

По официални данни на босненската страна през юли 1995 г. в Сребреница са убити над 8000 мюсюлмани за няколко дни, след като холандските миротворци напускат селището.

Босненските сръбски сили са отговорни за това. Международният съд в Хага квалифицира събитията в Сребреница като геноцид.

Всяка година на 11 юли властите на Босна и Херцеговина организират възпоменателна церемония в Сребреница.

Вучич отново предупреди ООН за резолюцията за Сребреница

Вучич отново предупреди ООН за резолюцията за Сребреница

За Сърбия документът отново ескалира напрежението