Напрежението между Германия и Полша относно евентуалната доставка от Берлин на системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" за Варшава във връзка с конфликта в Украйна подкопава сплотеността на НАТО и ЕС, коментира The New York Times.

Вестникът изтъква, че проблемите между Берлин и Варшава произтичат от германското предложение за доставка на системи Patriot на Полша, с което полската страна първоначално се е съгласила.

Германия окончателно отказа "Пейтриът" на Украйна

Германия окончателно отказа "Пейтриът" на Украйна

Берлин е готов да ги изпрати в Полша

След това обаче Варшава настоява за разполагане на батериите в Западна Украйна, което е неприемливо за Германия, тъй като "системите ще бъдат обслужвани от персонал на НАТО". След "значителна загриженост от страна на съюзниците и обществена критика" полската страна изглежда отново е приела предложението, пише вестникът.

В сряда Ройтерс цитира германски служител в областта на отбраната, според когото Берлин и Варшава са постигнали споразумение за разполагането на системи Patriot на полска територия.

На 21 ноември германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт предложи на Полша подкрепа в областта на сигурността, включително батареи Patriot, на което Варшава отговори положително.

САЩ не дават "Пейтриът" на Украйна, засега

САЩ не дават "Пейтриът" на Украйна, засега

За тях бил необходим високообразован персонал

По-късно полският министър на отбраната Мариуш Блашчак предложи на ФРГ да разположи батареите в Западна Украйна; Ламбрехт отказа. Германските власти неведнъж са заявявали отказа си да предоставят на Киев оръжие без  консултации с партньорите.