В разгорещена парламентарна сесия в четвъртък германският канцлер Олаф Шолц получи категорични сигнали от коалиционните си партньори, че те очакват той да увеличи доставките на оръжия за Украйна в очертаващия се повратен момент във войната, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Докато неговата правителствена коалиция му спечели малко време в дебата в Бундестага и временно отблъсна критично парламентарно предложение, показващо липса на доверие във военната му подкрепа за Украйна, сега изглежда все по-вероятно Шолц да трябва да отговори на призивите към най-голямата икономика в Европа да докаже мощта си, когато става въпрос за по-решително въоръжаване на Киев.

Опозиционният депутат Флориан Хан от дясноцентристкия Християнсоциален съюз се ядоса, че Германия е едва "номер 18 в света", когато сравнява военната си помощ за Украйна спрямо икономическото производство. Хан отбеляза, че Естония е далеч по-напред от Германия в доставката на оръжия, вместо да ги държи за национална отбрана, "въпреки че имат пряка граница с Руската федерация".

Десноцентристкият опозиционен блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) поиска гласуване на предложението на Бундестага, което настоява правителството "незабавно" да разреши износа на германски бойни танкове и бойни машини на пехотата за Украйна. Това би било равносилно на вот на недоверие към стратегията на Шолц за Украйна, тъй като канцлерът многократно е изключвал подобни доставки, докато други западни съюзници не доставят подобно тежко оборудване.

Маневрата на опозицията беше особено опасна за Шолц и неговата Социалдемократическа партия (СДП), тъй като водещи политици от коалиционните му партньори, Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП), също поискаха доставката на германски бойни танкове "Леопард" и бойна машини на пехотата "Мардер".

Гласуването за оръжейните доставки в Бундестага би рискувало да разкрие фатални пукнатини в единството на правителството и дори би могло да доведе до поражение на Шолц в парламента.

След разгорещен 50-минутен дебат обаче мнозинството депутати от СДП, Зелените и СвДП гласуваха да изпратят предложението на опозицията до комисиите по външни работи и по икономически въпроси за допълнително обсъждане. Това на практика забавя пленарното гласуване на текста с няколко седмици.

Все пак правителството сега също е изправено пред риск от подновен натиск следващата седмица, тъй като опозицията "може да поиска пленарно гласуване" на друго предложение за танкове за Украйна, което ХДС/ХСС първоначално представи през юни, но което също беше отложено по това време като го делегира на ниво комисия, каза пред "Политико" Родерих Кизеветер от ХДС.

Външнополитическият говорител на СДП Нилс Шмид твърди, че забавянето на гласуването в четвъртък е оправдано, тъй като опозицията просто организира политическа атака, надявайки се да отслаби единството на правителството.

Шолц, който не присъства на дебата, заяви в реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк във вторник, че Германия ще подкрепи Украйна "с цялата си мощ: финансово, икономически, с хуманитарна помощ, а също и с оръжия".

Най-впечатляващата част от дебата в четвъртък беше интензивността на критиките от редиците на собствената коалиция на Шолц. Високопоставени депутати от Зелените и СвДП изразиха ясно неодобрение от позицията на канцлера и подчертаха, че искат Германия да изпрати повече тежко оръжие.

"Като свободни демократи, ние вярваме, че в настоящата военна ситуация, в която Украйна си връща територията, част по част, ние трябва да доставим поне БМП "Фукс" и "Мардер" - и ако ситуацията го изисква и основният боен танк "Лепард" също", каза Мари-Агнес Щрак-Цимерман от СвДП, председател на комисията по отбрана на Бундестага.

Досега Германия е изпратила в Украйна 30 противовъздушни системи "Гепард", 10 гаубици и три ракетни установки "Марс", както и различни по-леки оръжия, според правителствен списък.

Олаф Шолц убеден, че германските оръжия са изиграли "решаваща роля" в украинските успехи

Олаф Шолц убеден, че германските оръжия са изиграли "решаваща роля" в украинските успехи

Германия засега няма да праща модерни танкове и БМП в Украйна

След нарастващ натиск у дома и от страна на съюзниците, министърът на отбраната Кристин Ламбрехт обяви миналата седмица, че Берлин също ще изпрати 50 бронирани превозни средства "Динго" и още две ракетни установки "Марс" - в противоречие със собствените й аргументи от няколко дни по-рано, че Германия не може да осигури повече оръжия в подкрепа на Украйна.

Все пак, въпреки тези увеличения, Йохан Вадефул, заместник-председател на парламентарната група на ХДС/ХСС, твърди, че Германия има историческо и морално задължение да засили подкрепата си за Украйна.

"Ако в светлината на масовите гробове в Буча и Изюм ние сме сериозни, като казваме: "Никога отново! Германия трябва да гарантира, че нещо никога няма да се повтори" - тогава трябва да направим решителна крачка напред още сега", каза той.

Олаф Шолц: Германия е готова за водеща военна роля в Европа

Олаф Шолц: Германия е готова за водеща военна роля в Европа

Той увери съседните страни, че това не е насочено срещу тях