След кървавия уикенд за американските войски в Ирак, Белият дом предупреди, че US частите ще дадат още жертви в конфликта, за да се постигне сигурност в Багдад.

Припомняме, осем войника от американските части бяха убити в неделя след експлозия на крайпътна бомба, като през месец април броят на загиналите американски войници в Ирак достигнаха 100.

Говорителят на Белия дом Тони Сноу заяви, че бъдещите жертви ще са част от 3-месечната операция за постигане сигурност в региона.

„Ние изработваме план за осигуряване стабилността в Ирак и не е изключена вероятността, това да предизвика ответна реакция от страна на враговете и да се увеличи броят на жертвите", заяви Сноу.

Той уточни, че предстои изпращането за Багдад на още 5000 военни, като операцията ще навлезе във фазата си, в която ще бъдат проверявани райнои, населени от най-враждебно настроените групи в иракската столица.

Това ще довете и до увеличаване на загубите сред американските сили, уточнява Сноу.

Повече от 3 300 американци са загинали по време на 4-годишната война в Ирак.

Общественото неодобрение към войната в Ирак спомогна и за намаляване броя на хората, които подкрепят политиката на президента Буш.
Според списанието Newsweek рейтингът на Буш е намалял на 28%.

От своя страна Сноу заявява, че статистиката на списанието е изопачена и допълни:
" Президентът разбира, че американците не обичат войната. Той също не обича войната, но и не харесва и алтернативния избор".

Припомняме, Буш наложи вето на приетия от доминирания от демократите Kонгрес законопроект за определяне на точен график за изтегляне от Ирак срещу допълнително финансиране на операция.

От Белия дом обявиха, че президентът е разочарован от действията на конгресмените.
Американският Сенат определи 31 март 2008 година като крайна дата за изтегляне на американските сили от Ирак.