Налице са все по-сериозни знаци за потенциално дестабилизиращ разрив между краля на Саудитска Арабия и неговия наследник, разкрива британският в. "Гардиън".

Крал Салман бин Абдулазис ал Сауд и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман имали разногласия по редица важни въпроси на политиката през последните седмици, включително войната в Йемен.

Смята се, че разривът се е разраствал след убийството в Турция на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги, което според заключенията на ЦРУ е било наредено от принц Мохамед. Тези напрежения обаче рязко са се изострили в края на февруари, когато кралят, който е на 83 години, посети Египет и е бил предупреден от съветниците си, че е изложен на риск от потенциален ход срещу него, разкрива източник.

Принцеса стана посланик на Саудитска Арабия в САЩ

Принцеса стана посланик на Саудитска Арабия в САЩ

Промяна в политиката на Рияд

Неговото обкръжение е било толкова разтревожено от възможната заплаха за неговата власт, че нов екип от охранители, съставен от повече от 30 специално подбрани лоялисти от вътрешното министерство, е пристигнал в Египет, за да замени съществуващия екип от бодигардове.

Този ход е бил предприет като част от бърза реакция и отразявал опасения, че някои от първите телохранители може да са били лоялни на принца, каза източникът.

Съветниците на краля също така са отстранили египетските телохранители, които са го охранявали, докато беше в Египет.

Търкането в отношенията между бащата и сина беше подчертано, след като принцът не е бил сред онези, които са били изпратени да посрещнат краля обратно на саудитска земя.

Година преди убийството принц Салман подготвил „куршум” за Джамал Кашоги

Година преди убийството принц Салман подготвил „куршум” за Джамал Кашоги

Ако нито един от тези методи не проработи, ще тръгна след Кашоги "с куршум"

Престолонаследникът, който беше определен за "заместник-крал" по време на посещението в Егирет, както е обичайно, е подписал две големи кадрови промени в администрацията, докато кралят не е бил в страната. Те са включвали назначаването на жена посланик в САЩ, а именно принцеса Реема бинт Бандар бин Султан, както и тази на брат му Халид бин Салман в министерството на отбраната.

Въпреки че промените са били обсъждани от известно време, източникът е отбелязал, че съобщението е направено без знанието на краля, който е бил особено разгневен от преждевременното решение за издигане на принц Халид на по-висок пост.

Кралските назначения почти винаги се обявяват от името на краля, но декретите от 23 февруари са били подписани от "заместник-краля". Един експерт е посочил, че титлата заместник-крал не е била използвана по този начин от десетилетия.

Путин и Мохамед бин Салман със сърдечна среща на Г-20

Путин и Мохамед бин Салман със сърдечна среща на Г-20

Западът изолира принца на форума в Буенос Айрес

На "Гардиън" им е било казано, че кралят и неговият екип са научили за кадровите промени по телевизията.

Кралят се опитва да поправи част от щетите, нанесени на кралството от убийството на Кашоги през октомври.

Поддръжниците на краля го притискат да участва по-активно в процеса на вземане на решения, за да попречи на принца да овладее повече власт.