Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е заявил пред високопоставен съветник, че иска да се разправи с журналиста Джамал Кашоги година преди дисидентът да бъде убит в консулството на арабската страна в Истанбул.

Това пише американският вестник "Ню Йорк таймс".

Разузнаването на САЩ е разбрало, че 33-годишният Мохамед бин Салман е бил готов да убие журналиста, въпреки че той вероятно не е имал предвид лично да застреля Кашоги.

ООН: Убийството на Кашоги е планирано от Саудитска Арабия

ООН: Убийството на Кашоги е планирано от Саудитска Арабия

Рияд сериозно подкопава усилията на Турция да проведе своето разследване

След като първоначално отричаше, че Кашоги е изчезнал, монархията призна, че ренегати от Саудитска Арабия са убили дисидента в дипломатическата мисия, но престолонаследникът не е замесен.

Разговорът между Салман и съветника е прихванат от американските разузнавателни служби като част от рутинната дейност на Агенцията за национална сигурност на САЩ и други агенции, които съхраняват комуникации на световни лидери, включително и на съюзници, пише изданието.

Но информацията е разкрита от службите наскоро с цел намиране на доказателство, което свързва принца с убийството.

Турция планира международно разследване за убийството на Кашоги

Турция планира международно разследване за убийството на Кашоги

Чавушоглу: Западни страни се опитват да прикрият убийството, след като им замириса на пари

Разговорът е проведен между принца и Турки Алдахил през септември 2017 г. - около 13 месеца преди убийството, пише още "Ню Йорк таймс". По време на разговора Мохамед Салман споменал думата "куршум". Принцът подчертал, че ако Кашоги не може да бъде примамен да се върне в Саудитска Арабия, трябва да бъде докаран на сила. Ако нито един от тези методи не проработи, ще тръгна след Кашоги "с куршум", се заканил той.

Рияд се ангажира да разследва убийството на Кашоги, увери Помпео

Рияд се ангажира да разследва убийството на Кашоги, увери Помпео

Саудитска Арабия е последната спирка на държавния секретар от обиколката му

Вчера ООН излезе с доклад, че убийството на журналиста и дисидент Джамал Кашоги е планирано от Саудитска Арабия.

Припомняме, Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", бе убит в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Рияд твърди, че престолонаследникът Мохамед бин Салман няма нищо общо с убийството.

Саудитските прокурори искат смъртно наказание за петима от 11-те заподозрени, задържани заради убийството, което причини международно недоволство и повлия отрицателно на репутацията на 33-годишния принц.

Американските разузнавателни агенции заключиха, че принцът е наредил убийството на Кашоги.

Американският президент Доналд Тръмп бе подложен на натиск, след като въпреки доклада на ЦРУ по случая, той отказа да обвини открито саудитския престолонаследник.

Саудитската прокуратура иска смъртна присъда за заподозрените за убийството на Кашоги

Саудитската прокуратура иска смъртна присъда за заподозрените за убийството на Кашоги

Режимът в Саудитска Арабия отрича да стои зад убийството

Финансовото министерство на САЩ обяви санкции срещу 17 души за ролята им в убийството на журналиста. Саудитска Арабия отхвърли като "неприемливо" предложението, направено от Турция за международно разследване на убийството на Джамал Кашоги.

Турските власти обявиха, че разполагат с аудиозапис на убийството и разпространиха последните думи на Кашоги. Според Анкара високопоставени лица в Рияд са свързани с убийството. Бе известна само извадка от записа, но после се появи в пълния си вид.