Убийството на журналиста и дисидент Джамал Кашоги е планирано от Саудитска Арабия. Това е брутално и предумишлено деяние. Това са заключенията на разследване, проведено от експерти на ООН. 

Според него, Рияд сериозно подкопава усилията на Турция да проведе своето разследване и открие истината за края на саудитеца и виновните за убийството му. 

На турските разследващи не са били предоставени пълен достъп и достатъчно време, за да си свършат работата. 

Агнес Каламард, специален докладчик за извънсъдебни екзекуции, заяви това в четвъртък, след като посети Турция. През юни тя ще представи окончателен доклад пред Съвета по правата на човека във Великобритания.

Самата тя не е била допусната в саудитското консулство в Турция. 

Турция планира да започне международно разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги и ще предприеме по-нататъшни стъпки през следващите дни.

Това заяви през януари външният министър Мевлют Чавушоглу.

Снимка 405313

Източник: EPA/БГНЕС

Чавушоглу обясни, че някои западни страни се опитват да прикрият убийството.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че убийството е наредено от най-високо ниво в саудитско ръководство, но Рияд отхвърли обвиненията, че принц Мохамед бин Салман е замесен.

Турция планира международно разследване за убийството на Кашоги

Турция планира международно разследване за убийството на Кашоги

Чавушоглу: Западни страни се опитват да прикрият убийството, след като им замириса на пари

Саудитските прокурори искат смъртно наказание за петима от 11-те заподозрени, задържани заради убийството, което причини международно недоволство и повлия отрицателно на репутацията на 33-годишния принц.

Припомняме, Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", бе убит в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Рияд твърди, че престолонаследникът Мохамед бин Салман няма нищо общо с убийството.

Американските разузнавателни агенции заключиха, че принцът е наредил убийството на Кашоги, разкри американски източник.

Американският президент Доналд Тръмп бе подложен на натиск, след като въпреки доклада на ЦРУ по случая, той отказа да обвини открито саудитския престолонаследник.

Финансовото министерство на САЩ обяви санкции срещу 17 души за ролята им в убийството на журналиста. Саудитска Арабия отхвърли като "неприемливо" предложението, направено от Турция за международно разследване на убийството на Джамал Кашоги.

Турските власти обявиха, че разполагат с аудиозапис на убийството и разпространиха последните думи на Кашоги. Според Анкара високопоставени лица в Рияд са свързани с убийството. Бе известна само извадка от записа, но после се появи в пълния си вид.