Турция планира да започне международно разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги и ще предприеме по-нататъшни стъпки през следващите дни, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, съобщава "Ройтерс".

Чавушоглу обясни, че някои западни страни се опитват да прикрият убийството. "Знам причините. Знаем и виждаме какви сделки се правят. Виждаме как онези, които говорят за свобода на пресата, сега покриват това, след като им замириса на пари", добави той.

"Ние обаче ще отидем до края. В следващите дни правим подготовка за международно разследване и ще предприемем необходимите стъпки", коментира външният министър. 

Рияд се ангажира да разследва убийството на Кашоги, увери Помпео

Рияд се ангажира да разследва убийството на Кашоги, увери Помпео

Саудитска Арабия е последната спирка на държавния секретар от обиколката му

Въпреки съвместното разследване със саудитски служители, които претърсиха саудитското консулство в Истанбул, и няколко други места, все още не е известно местонахождението на останките на Кашоги.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че убийството е наредено от най-високо ниво в саудитско ръководство, но Рияд отхвърли обвиненията, че принц Мохамед бин Салман е замесен.

Саудитските прокурори искат смъртно наказание за петима от 11-те заподозрени, задържани заради убийството, което причини международно недоволство и повлия отрицателно на репутацията на 33-годишния принц.

Ердоган: Приближени до принц Салман са отговорни за убийството на Кашоги

Ердоган: Приближени до принц Салман са отговорни за убийството на Кашоги

Разбираме от записите, че тези, най-приближените на престолонаследника, са имали активна роля в убийството

Припомняме, Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", бе убит в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Рияд твърди, че престолонаследникът Мохамед бин Салман няма нищо общо с убийството.

Американските разузнавателни агенции заключиха, че принцът е наредил убийството на Кашоги, разкри американски източник.

Американският президент Доналд Тръмп бе подложен на натиск, след като въпреки доклада на ЦРУ по случая, той отказа да обвини открито саудитския престолонаследник.

Финансовото министерство на САЩ обяви санкции срещу 17 души за ролята им в убийството на журналиста. Саудитска Арабия отхвърли като "неприемливо" предложението, направено от Турция за международно разследване на убийството на Джамал Кашоги.

Турските власти обявиха, че разполага с аудиозапис на убийството и разпространиха последните думи на Кашоги. Анкара обяви, че високопоставени лица в Рияд са свързани с убийството. Бе известна само извадка от записа, но се появява в пълния си вид.

По-рано Рияд отказа да предаде на Турция заподозрените за убийството на известният критик на режима в Кралството. Отказът бе направен на пресконференция от външния министър Абдел ал Джубеир.

Джамал Кашоги: Арабският свят, се нуждае най-много от свободно изразяване

Джамал Кашоги: Арабският свят, се нуждае най-много от свободно изразяване

Изправен е пред собствена версия на Желязната завеса, която сам си налага