Ръководството на Европейския съюз подготвяло нова клеветническа кампания срещу Русия, обвинявайки Москва, че подклажда антиваксърсксото движение в чужбина. Това твърди началникът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин, цитиран от "Новости".

"Наистина няма граници за цинизма и лицемерието", цитира думите му пресслужбата на СВР.

В близко бъдеще "нова вана лъжи за Русия ще се излее върху европейците", добави Наришкин. По-конкретно, по негово мнение, това щяло да повлияе на борбата срещу коронавируса.

Големи обещания, малко дози: защо Русия се затруднява да произвежда Спутник V

Големи обещания, малко дози: защо Русия се затруднява да произвежда Спутник V

Русия е произвела само 33 млн. ваксини към 12 май

СВР подчертава, че "Русия настойчиво води диалог със съответните структури на Европейския съюз, ръководството на страните членки на организацията в интерес на насърчаването на най-скорошна масова ваксинация на населението на Европа, включително с използването на доказания "Спутник V".

"Истинската спирачка за разширяването на ваксинацията в европейските страни е противопоставянето на длъжностни лица от ЕС. Европейската агенция по лекарствата, реагирайки на неформални указания от високопоставени служители на ЕС, продължава да блокира сертифицирането на руските ваксини", настоя Наришкин.

През януари Русия подаде заявление за регистрация на "Спутник V" в Европейската агенция по лекарствата (EMA). През март стартира процедурата за последователно разглеждане на регистрационното досие. През април еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че при одобрение от EMA руският препарат ще стане достъпен за европейците не по-рано от края на годината.

Русия обвини Bild в дезинформация за "Спутник V"

Русия обвини Bild в дезинформация за "Спутник V"

Германия води преговори за руската ваксина