Русия опровергава публикации в германския Bild, че преговорите с Германия за руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" са в задънена улица, не са верни. Това са заявили от Руския фонд за директни инвестиции в неделя, цитирани от ТАСС.

Меркел: Германия позволява на всички да се ваксинират от май-юни

Меркел: Германия позволява на всички да се ваксинират от май-юни

Още няма зелена светлина за Sputnik V, "все още има въпроси без отговор", Берлин чака EMA

"Твърденията на Bild не са верни и могат да се разглеждат като пример за кампания за дезинформация, целяща да забрани на руските и други подобни ваксини да навлязат на европейския и други пазари. В последно време вестник Bild публикува над 15 подобни статии, атакуващи ваксината "Спутник V", които съдържат грешни факти въз основа на информация от анонимни източници", се казва в изявлението.

Руската ваксина може да бъде доставена на Германия през юни, като преговорите по този въпрос продължават.

Над 5 млн. души в света ваксинирани със "Спутник V"

Над 5 млн. души в света ваксинирани със "Спутник V"

Поставена им е била поне една доза от препарата към 5 май

"Разговорите с Германия за закупената ваксина продължават. "Спутник V" може да бъде доставена на Германия през юни, а не в ущърб на доставките за други страни," се казва в нея.

Припомняме, че в края на април германският канцлер Ангела Меркел заяви, че все още не се планира одобрение за използването на руската ваксина в Германия.

"Що се отнася до Sputnik V, руската ваксина, все още има въпроси без отговор. Това, което е от решаващо значение за нас, е одобрението на EMA (Европейската агенция по лекарствата)", каза тя. Документите все още не са достатъчни за одобрение. В зависимост от това кога е дадено това одобрение, има смисъл да се купува Sputnik V или не."

Забележките на Меркел дойдоха вследствие на германските планове за закупуване на 30 милиона дози ваксини "Спутник V". Премиерът на Саксония Михаел Кречмер пътува до Москва през април за преговори с руското правителство за закупуване на дози.

Експертите от Световната здравна организация (СЗО) могат да направят оценка на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" за спешна употреба в края на юни или юли.

Русия беше първата държава в света, която регистрира ваксина за COVID-19. Само няколко седмици, след като регулаторните органи одобриха "Спутник V", Руският фонд за преки инвестиции започна активно да я рекламира в чужбина и обяви множество договори за доставката й в други страни.

Повечето от критиките срещу "Спутник V" затихнаха, след като в британското медицинско списание "Лансет" бяха публикувани данни, че според масови изследвания ваксината е безопасна и е с ефикасност 91%.

СЗО дава одобрение на "Спутник V" през юни или юли

СЗО дава одобрение на "Спутник V" през юни или юли

След като получат пълно досие, тази ваксина може да бъде оценена от екип за технически преглед

Над 5 милиона души по света са били ваксинирани с първата доза на коронавирусната ваксина "Спутник V" към 5 май.