Народът на Северна Корея може да се защити от САЩ само с ядрени оръжия, като комунистическата страна ще продължи да разработва подобни технологии. Това обяви заместник-посланикът на КНДР в ООН, цитиран от руски медии.

Представители на Северна Корея рядко се появяват на заседания на Съвета за сигурност на ООН. Представителят на Северна Корея е взел участие на заседание по въпросите по неразпространението на оръжия за масово поразяване.

В своята реч представителят на Пхенян изтъкнал, че "от (бившия президент на САЩ Хари) Труман до (действащия президент на САЩ Доналд) Тръмп администрацията на САЩ не променя политиката си на превантивен ядрен удар срещу КНДР".

"Корейският народ стигна до заключението след тежки изпитания, че единственият начин за защита на жизненоважните права и суверенитет е реципрочен отговор на ядрените оръжия. Ние няма да отстъпим от изграждането на ядрени сили, които да защитават суверенитета на страната и правото на страната на съществуване", подчерта севернокорейският дипломат.

Обръщайки се към членовете на Съвета за сигурност, той напомнил за приетата в началото на юни поредна резолюция срещу Северна Корея. Дипломатът отбелязал, че страните, поддържащи резолюцията, са направили "фатално грешна преценка", ако са сметнали и за миг, че по този начин ще бъде забавено развитието на ядрения потенциал на страната.

Резолюцията, разширяваща списъка със санкции срещу КНДР, беше приета единодушно от 15-те члена на Съвета за сигурност на 2 юни.