Населението на Германия е нараснало с около 600 хил. души през миналата година, достигайки рекордните 82,8 млн. души, като причината са рекордното количество мигранти, пристигнали в страната. Това обявиха от Федералната статистическа служба, цитирани от "Ройтерс".

По предварителни разчети за 2016 г. населението е достигнало рекордни равнища, подобрявайки предишния рекорд от 82,5 млн. души, регистриран в края на 2002 г., въпреки че броят на смъртните случаи през 2016 г. надвишава броя на ражданията с между 150 и 190 хил.

Смъртността надвишава раждаемостта в Германия от 1972 г. насам, с общо повече от 5 млн. по-малко раждания от смъртни случаи.

Въпреки това, противодействайки на тази тенденция, повече от 1 млн. души, идващи от Близкия изток, Африка и други места се стекоха в Германия през 2015 и 2016 г., притеглени от нейната силна икономика, относително либералните закони за предоставяне на убежище и щедра социална система.

След избухването на дълговата криза в еврозоната Германия също така привлече много имигранти от други европейски страни като Гърция и Испания.

Данните, използвани за изчисляване на нетната миграция, се основават на броя на регистрираните в службите по вписванията. Търсещите убежище първоначално се настаняват в приемни центрове и обикновено само са регистрирани по-късно.

Стабилният икономически растеж от 2010 г. насам и щедрите политики в полза на семействата от страна на всички правителства през последните години помогнаха за вдигане на раждаемостта, но тя все още е под нивото на смъртността.

Подкрепата на германското правителство за бежанците нарасна през последните години. За 2016 и 2017 г. правителството задели 28,7 млрд. евро за настаняването и интегрирането на повече от 1 млн. мигранти.