Насилието в училищата в Берлин се е увеличило с шест пъти през последните пет години, съобщава германският „Ди Велт".

Наблюдава се и сериозен скок в броя на агресивните прояви, насочени срещу учители.

През учебната 2005/ 2006 г. броят на насилническите действия в училище е скочил със 75%  в сравнение с учебната 2004/2005 г.

Това става ясно от доклад за насилническите прояви през учебната 2005 - 2006 г., представен от Юрген Цьолнер от Социалдемократическата партия, който отговаря за училищата в Берлин.

Като агресивни прояви на учениците се определят яростните заплахи, обидите, побоищата, кражбите. Не било рядкост и учителите да станат жертва на разярени ученици.
Учителка била бита в двора на училището, в което работела, от деца от съседно училище. След побоя тя трябвало да се възстановява в продължение на няколко дни.

Добрата новина е, че в училище реагират бързо и своевременно на агресивните действия на учениците, коментират от „Ди Велт" и дават като пример случай, при който учителка забелязала как шестокласник е написал името си с кръв върху лист, на който били нарисувани и седем гроба с имената на негови съученици.
Учителката веднага си дала сметка, че в случая не става дума за дребна закачка и своевременно уведомила училищния психолог.

Експертът от своя страна установил, че детето играе на компютърни игри, в които всеки убит агонизира в много кръв. Освен това момчето страдало от развода на родителите си, чувствало се безпомощно и неуверено.

Юрген Цьолнер коментира, че всеки ученик е информиран, че в случай че стане жертва или свидетел на насилие той трябва да уведоми учителите.
Много често обаче родителите на деца, пострадали при побой от техни съученици, не се обръщат към властите в училището, а направо сигнализират в полицията.