Насилието в Хаити е разселило повече от 300 000 деца от март, според данни УНИЦЕФ, съобщава АП. Много деца живеят в приюти при лоши условия, което ги излага на риск от заболявания или глад. Закриването на училища също усложнява положението им. Те са принуждавани да се присъединяват към бандите, за да оцелеят. 

Децата са повече от половината от около 580 000 души, останали без дом през последните четири месеца.

Припомняме, че вълната на насилие започна в края на февруари, след като поредица от координирани атаки срещу ключова правителствена инфраструктура в крайна сметка принудиха премиера Ариел Анри да подаде оставка през април.

"Хуманитарната катастрофа, която се разиграва пред очите ни, взема опустошителни жертви върху децата, каза в изявление Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ. Разселените деца отчаяно се нуждаят от безопасна и защитена среда и повишена подкрепа и финансиране от международната общност."

Кения прати 400 полицаи в Хаити

Кения прати 400 полицаи в Хаити

Борба с бандите на острова

Бандите контролират най-малко 80% от столицата Порт-о-Пренс и ключовите пътища, водещи и излизащи от нея, като повече от 2500 души са убити или ранени в цялата страна през първите три месеца на годината.

В края на юни 400 души кенийски полицаи отпътуваха за Хаити, за да ръководят многонационална мисия, чиято цел е да се справи с насилието на бандите, което вероятно е повлияло за смяната на правителството по-рано тази година.

Оперативната група, одобрена с резолюция на Съвета за сигурност на ООН през октомври, отпътува от Найроби на борда на националния авиопревозвач Kenya Airways, според неназован служител. 

"За мен е чест да изпратя първата група от контингента служители на Националната полицейска служба, които са част от историческата мисия на ООН в Хаити", заяви министърът на вътрешните работи Киторе Киндики.

Групата се състои от елитни служители от звеното за бързо разгръщане, звеното за обща служба, административната полиция и кенийската полиция.

Хаити избра ново временно правителство

Хаити избра ново временно правителство

Всички министри от бившия кабинет са сменени

През юни администрацията на Хаити избра нови министри, като така запълни кабинета на новия временен министър-председател.

Кабинетът, обявен почти две седмици след като самият министър-председател Гари Конил беше назначен на поста си, съкращава броя на министрите, като същевременно сменя всички, които са служили в кабинета на бившия премиер Ариел Хенри.

Гари Конил бе премиер преди повече от десетилетие. Към момента той е регионален директор за Латинска Америка и Карибите към УНИЦЕФ.