Двама души бяха убити и повече от 80 бяха ранени при бурни протести в северния индийски град Халдуани след правителствена кампания за разрушаване на незаконен, според властите, ислямски обект, предава Ройтерс.

Насилието избухна в четвъртък, когато властите на щата Утаракханд решиха да разрушат имот, за който служител каза, че не е регистриран нито като медресе, нито като място за извършване на ислямски молитви, въпреки че някои местни жители го смятат за религиозен обект.

"Мога да потвърдя, че двама са загубили живота си и трима души са сериозно (ранени)", каза старши полицейският служител Прахлад Нараян Мийна. "Над 80 бяха ранени поради замерване с камъни, включително някои полицаи и репортери."

Вандана, окръжният съдия на Найнитал, където се намира Халдвани, каза на пресконференция, че разрушаването и последствията от него "не са общи и не трябва да се разглеждат като такива".

Служителят, който се представи само с едно име, каза, че протестите са свързани с правителствения стремеж за разрушаване на "собственост, която нито е регистрирана като религиозен обект, нито е получила подобно признание. Някои наричат структурата медресе".

Сумит Хридаеш, щатски депутат от опозиционната партия "Индийски национален конгрес", който представлява Халдуани, каза, че насилието е резултат от "прибързани действия" на администрацията. Той каза, че местните жители в района, включително мюсюлмански духовници, е трябвало да бъдат попитани, преди да започне разрушаването.

Главният министър на Утаракханд, Пушкар Сингх Дхами, каза, че правителството ще предприеме "най-строгите действия срещу бунтовниците и злосторниците".

"Полицията получи ясни инструкции да се справя стриктно с непокорните елементи", каза той в изявление. "Всеки бунтовник, който се е занимавал с палежи и замеряне с камъни, се идентифицира. Няма да бъде пощаден никой злодей, който нарушава хармонията и мира."

Индийските мюсюлмани искат Моди да разреши въпроса за джамиите и храмовете

Индийските мюсюлмани искат Моди да разреши въпроса за джамиите и храмовете

Мюсюлманската общност се чувства застрашена и задушена в собствената си страна