Израелските сили за отбрана (IDF) ликвидираха лидера на ливанската "Хизбула" Хасан Насрала, защото последният създаваше "огромен арсенал от оръжия" с единствената цел да "започне война с Израел", заяви говорителят на израелската армия Петер Лернер пред CNN.

Според него става въпрос за 200 000 ракети и безпилотни летателни апарати. Основната цел на операцията на израелските военни срещу "Хизбула" Лернер нарече "възстановяване на сигурността" в Северен Израел.

Според "Политико" израелските военни са унищожили около половината от "огромния арсенал от ракети" на "Хизбула" в рамките на една седмица удари.

ЦАХАЛ заяви, че Насрала е бил убит при удара в Бейрут. По-късно "Хизбула" потвърди смъртта на своя лидер. Министър-председателят на Ливан Наджиб Микати обяви тридневен траур - от 30 септември до 2 октомври.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече Насрала "опорната точка на оста, основният двигател на иранската ос на злото". Техеран подкрепя ливанската групировка. "Той и неговите хора са архитектите на плана за унищожаване на Израел. Той не само беше управляван от Иран, но и самият той често беше управляван от Иран", убеден е Нетаняху.

Той заяви, че лично е наредил убийството на лидера на "Хизбула", като нарече елиминирането му "необходимо условие" за постигане на целите на Израел.

Духовният лидер на Иран аятолах Али Хаменей предупреди, че Ливан ще накара Израел да съжалява за действията си.

Бенямин Нетаняху: Израел ще продължи да нанася удари по враговете си

Бенямин Нетаняху: Израел ще продължи да нанася удари по враговете си

Дългата ръка на Тел Авив

"Хизбула" потвърди смъртта на Насрала в събота. За елиминирането му по-рано съобщиха израелски военни.

Израелската армия по-рано заяви, че Насрала е елиминиран при целенасочен удар в петък срещу подземния щаб на групировката под жилищна сграда в контролирано от "Хизбула" южно предградие на Бейрут Дахия. Израел твърди, че той е бил убит заедно с друг висш лидер на Хизбула - Али Караки, както и други командири. "Ударът беше извършен, докато висшата командна верига на "Хизбула" действаше от централата и развиваше терористични дейности срещу гражданите на Държавата Израел", се казва съобщението.

След удара стана ясно, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е свикал спешно заседание на Върховния съвет за национална сигурност на Иран, а по-късно и армията на Иран бе поставена в повишена бойна готовност.

В събота последваха нови въздушни удари срещу Дахия и други места в Ливан.