афганистанВъздушен удар на НАТО отне живота на все още неустановен брой цивилни в Афганистан, предаде АП. Съюзническите хеликоптери стреляли по два автомобила, за които дошла погрешна разузнавателна информация, че са превозвали талибани.

От алианса коментираха, че разследват инцидента, станал в петък в провинция Хелманд. Непосредствено след ракетния обстрел в района било изпратено сухопътно подразделение, което установило, че в останките от автомобилите има само тела на цивилни. От НАТО не пожелаха да разкрият колко души са били убити и ранени по грешка.

Само преди два дни съюзнически войници без да искат убиха други двама цивилни в източната провинция Хост. Двамата минавали близо до кола с талибани, която попаднала под обстрела на боен хеликоптер. При други инциденти в петък загинаха още четирима души.

По данни на ООН, само през 2010г. в Афганистан са загинали 2 777 цивилни. Три четвърти от жертвите са резултат от действията на талибаните, но въпреки това правителството в Кабул подложи алианса на значителна критика заради големия брой невинни жертви.