НАТО предупреждава, че прекомерната бюрократична тежест възпрепятства движението на войски в Европа, проблем, който може да доведе до сериозни забавяния, ако избухне конфликт с Русия, пише "Ройтерс".

"Това, което не правим в мирно време, няма да бъде готово в случай на криза или война", каза пред агенцията Александър Солфранк, ръководител на Съвместното командване за поддръжка и поддръжка на НАТО (JSEC).

Създаден през 2018 г., JSEC започва да работи в Германия през 2021 г. Неговите задачи са да координира бързото придвижване на войските през континента.

"Алиансът трябва бързо да прехвърли войски от своите бази до желаната точка на източния фланг", отбеляза Солфранк, добавяйки, че това изисква подготовка.

Според него се нуждаем от един вид "военен Шенген" - зона за свободно преминаване на военна техника.

"Трябва да сме една крачка напред. Трябва да подготвим театъра на военните действия много преди член 5 [от Хартата за колективна отбрана на НАТО] да бъде приложен", каза генералът.

"Имаме твърде много правила, но единственото нещо, което не ни достига, е времето", предупреди адмирал Роб Бауер, ръководител на Военния комитет на НАТО.

"Войната на Русия срещу Украйна се оказа война на изтощение, а войната на изтощение е битка на логистиката", добави той.

Atlantic Council: Един възможен конфликт - Китай, Русия и Иран едновременно тестват Запада

Atlantic Council: Един възможен конфликт - Китай, Русия и Иран едновременно тестват Запада

Конфликт с Китай? Германия не е подготвена