Генерал Кристофър Каволи, главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, в сряда призова да продължава подкрепата за Украйна до победата. Той проведе разговор на 29 март с главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, съобщи "Гласът на Америка".

"Трябва да продължим да подкрепяме потенциала на украинците, за да спечелят. Русия не може да излезе от тази война с победа, нашето бъдеще просто не може да го понесе", каза той по време на реч в Берлин по повод 75-та годишнина от Плана Маршал.

Той добави, че САЩ и Европейският съюз (ЕС) ежедневно обучават украинци както в рамките на двустранни програми, така и в рамките на военната помощ на ЕС.

"Днес повече от 11 000 украински войници преминават колективна подготовка при нас, на различни места в цяла Европа. Тези войници ще могат да влияят на ситуацията на бойното поле", каза американският генерал.

Кулеба: Членството на Украйна в ЕС и НАТО гарантира сигурността на Европа за десетилетия

Кулеба: Членството на Украйна в ЕС и НАТО гарантира сигурността на Европа за десетилетия

Украинците "възпират Русия, която е най-разрушителната и агресивна сила в съвременната история"

Каволи подчерта, че войната в Украйна е предизвикателство за колективната сигурност на НАТО, но алиансът е успял да отговори бързо чрез укрепване на източния си фланг.

"В отговор на руската инвазия в Украйна, алиансът на НАТО създаде голяма и мощна военна структура на източния фланг. Сега имам над 40 000 войници под мое командване и още 200 000 войници, които страните са привели в готовност, в случай че имам нужда Имаме почти 100 самолета, които патрулират във въздушното пространство в момента, почти 100 кораба, които контролират ситуацията по вода", каза главнокомандващият силите на НАТО в Европа.

Той подчерта единството, показано от Алианса след руската инвазия.

"Съюзниците и партньорите защитават ценностите на свободата и демокрацията, те поставят интересите на Украйна дори над собствените си интереси", каза генерал Каволи.

НАТО: Разполагането на ядрени ракети в Беларус е опасно и безотговорно

НАТО: Разполагането на ядрени ракети в Беларус е опасно и безотговорно

Украйна иска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН