НАТО обеща на Украйна по-нататъшна подкрепа в защитата ѝ срещу руската армия. Това включваше сигурни комуникации, гориво, медицински консумативи, защитни жилетки и оборудване за борба с мини и химически и биологични заплахи. Стотици преносими системи за защита от дронове също са част от пакета, съобщава "Щандарт".

"Украйна може да разчита на нас толкова дълго, колкото е необходимо", заяви генералният секретар Йенс Столтенберг. "Съюзниците ще продължат да предоставят значителна военна и финансова помощ".

Той заяви, че е важно да се постигне мирно споразумение по условията на Украйна в конфликта с Русия.

САЩ засилват военното си присъствие в Европа

САЩ засилват военното си присъствие в Европа

В момента над 100 000 американски военни са разположени на Стария континент

"Мисля също, че е пределно ясно, че съюзниците са подготвени за дълга война. Войните са непредсказуеми, но ние трябва да сме подготвени за продължителен конфликт", посочи още Столтенберг.

В по-дългосрочен план НАТО ще "подпомогне Украйна в прехода от оборудване от съветската епоха към модерно оборудване на НАТО".

Решението за новата стратегическа концепция на НАТО вече е взето: Русия е описана като "най-голямата и пряка заплаха" за Алианса. Освен това НАТО усилено укрепва източния си фланг и сега започва процедура за приемане на Финландия и Швеция.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски заяви пред лидерите на НАТО, че страната му се нуждае от повече оръжия и финансови средства, за да се защити от Русия.

От своя страна, германският канцлер Олаф Шолц обеща, че съюзниците от НАТО ще продължат да доставят оръжия на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Зеленски пред НАТО: Русия воюва за правото да диктува бъдещия световен ред

Зеленски пред НАТО: Русия воюва за правото да диктува бъдещия световен ред

Украинският президент поиска още оръжия и санкции срещу Москва