Съюзниците от НАТО ще продължат да доставят оръжия на Украйна във войната срещу Русия толкова дълго, колкото е необходимо. Това увери германският канцлер Олаф Шолц в Мадрид, съобщава "Ройтерс".

"Хубаво е, че страните, които са събрани тук, но и много други, дават своя принос, за да може Украйна да се защитава - чрез предоставяне на финансови средства, хуманитарна помощ, но също и чрез доставяне на оръжията, от които Украйна има спешна нужда", посочи той след пристигането си за втория ден от срещата на върха на НАТО.

"Посланието е: Ще продължим да го правим - и да го правим интензивно - докато е необходимо, за да дадем възможност на Украйна да се защитава", категоричен бе Шолц.

Германия е най-големият доставчик на оръжия за Украйна, откакто Русия започна инвазията сиу, но е критикувана за бавното доставяне на тежките въоръжения, от които Киев се нуждае, и планира да преразгледа правилата си за износ на оръжие, за да улесни въоръжаването на демокрации като Украйна.

Русия отново предупреди САЩ срещу изпращането на оръжия в Украйна

Русия отново предупреди САЩ срещу изпращането на оръжия в Украйна

За Москва е неприемливо и недопустимо да се нанасят удари по руски градове

Миналата седмица германското правителство за първи път публикува списък на въоръжението, което се подготвя да бъде изпратено на Украйна. Сред оръжията са 30 самоходни оръдия Gepard, система за противовъздушна отбрана IRIS-T, три ракетни системи за многократно изстрелване Mars, 22 камиона и 80 пикапа.

На 21 юни украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че страната му е получила от Германия гаубици Panzerhaubitze 2000.

Германия дълго време поддържаше политика на недоставяне на оръжия на Украйна, но я преразгледа след началото на военната операция на Русия на 24 февруари, запазвайки негласната забрана за доставка на тежки оръжия.

През май германският канцлер Олаф Шолц заяви, че доставката на тежки оръжия за Украйна повдига трудни политически и етични въпроси. Той запита дали насилието може да се победи с насилие, или е възможно да се постигне мир без оръжие.

Украйна: Ако не получим оръжие, ще се бием с лопати

Украйна: Ако не получим оръжие, ще се бием с лопати

Киев решен да не прави отстъпки на Москва