Европейските държави от НАТО очакват реакцията на САЩ за ракетните удари на Иран по американските военни бази в Ирак. Това съобщи в сряда дипломатически източник на ТАСС в Брюксел.

"Европейските съюзници очакват ответните действия на Вашингтон, реакцията на съюза ще последва след това", каза той.

Друг дипломат коментира, че "САЩ вземат независими решения по Иран, без да се консултират с НАТО, както бе при всички последни въздушни удари. При тези условия съюзът чака реакцията на Вашингтон".

В централата на НАТО все още не са коментирали ракетните атаки срещу американските бази в Ирак.

Столтенберг: Всички в НАТО са зад САЩ, Иран да се въздържа от провокации

Столтенберг: Всички в НАТО са зад САЩ, Иран да се въздържа от провокации

Всички са съгласни, че Иран никога не трябва да получава ядрени оръжия

Вашингтон и Техеран трябва незабавно да спрат да използват оръжия, за да предоставят пространство за диалог за деескалация на ситуацията, коментира в Брюксел ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Използването на оръжие трябва да спре в момента, за да се даде пространство за диалог. Ние сме призвани да направим всичко възможно за възобновяване на преговорите", обяснява тя.

Според фон дер Лайен, експерти от ЕК са "анализирали потенциалните последици от настоящата криза за Европейския съюз, например, в областта на транспорта, енергетиката, миграцията, а също и за икономическото развитие", подчертавайки, че ситуацията около Иран "засяга сериозно всички".

Ситуацията около Иран застрашава усилията от последните години за стабилизиране на региона и борба с терористичната група "Ислямска държава", коментира в Брюксел ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

"Едно нещо е ясно за нас - настоящите събития застрашават усилията от последните години, а също имат последствия за важната работа на коалицията срещу ДАЕШ", обясни той.

Тръмп след атаката на Иран: Всичко е наред!

Тръмп след атаката на Иран: Всичко е наред!

Нашата армия е най-могъщата в света, изтъкна той