НАТО ще изпрати още 600 инструктори за нуждите на увеличаващите се по численост афганистански сили за сигурност. Това съобщи говорител на Алианса след проведена среща между министрите на отбраната, съобщи АП.

Допълнителните 600 военни ще се присъединят към изпратените през декември в Афганистан 1 000 души, ангажирани с обучението на войниците.

Според говорителя на НАТО Джеймс Апатурай така ще се достигне половината от необходимия брой инструктори за Афганистан.

Агенцията припомня, че е налице все по-засилващо се обществено недоволство сред населението на странните, които поддържат контингент в Афганистан. Преди дни именно заради военната стратегия в страната, Холандия остана без правителство.

Премиерът на Холандия Ян Петер Балкененде обяви, че правителството му се е разпаднало след неразрешими разногласия между двете най-големи партии в тристранната управляваща коалиция по мисията на холандския контингент в Афганистан.

АП допълва, че случилото се в Холандия може да разколебае силно и други страни, имащи военни части в Афганистан. Така например Канада, чийто контингент действа в същия район, в който и холандският, вече обяви, че ще изтегли 2 800 свои войници следващата година.