афганистанАфганистанските власти обвиниха силите на НАТО за смъртта на 15 мъже, 20 жени и 29 деца в провинция Кунар, убити през последните четири дни, предаде АП.

Представители на Алианса коментираха, че при наземните и въздушните удари срещу талибани в региона са били ликвидирани 36 бунтовници и екип от военни следователи е бил изпратен в провинцията, за да провери дали действително цивилните са загинали в хода на операцията.

Невинните жертви на войната в Афганистан стават все повече, като само за последните 10 месеца на 2010г. са загинали 2 412 цивилни. Три четвърти от тях са били убити от бунтовници.

Вчера 38 души загинаха след самоубийствена атака срещу банков клон в Джалалабад. Петима терористи влезли в сградата облечени като служители на силите за сигурност докато полицаи в този момент получавали заплатите си. При завързалата се престрелка с охраната четирима били убити и взривните им устройства се активирали, а един бил заловен жив.

Атаката срещу банковия клон и серията от подобни нападения срещу магаизни и търговските центрове показва, че талибаните вече избират по-лесни цели, които нямат мощна охрана, за разлика от военните и правителствени здания.