През периода 2016-2017 г. Русия се е намесвала в избори и референдуми в редица страни-членки на НАТО, като е използвала една и съща типична схема. Това се казва в доклада за 2016 г. на Комисията по наука и технологии на алианса, публикуван на сайта на Парламентарната асамблея на организацията. Документът е със заглавие "Руската намеса в избори и референдуми в алианса".

Като отделни части в анализа присъстват президентските избори в САЩ през 2016 г., референдумът за Brexit във Великобритания през 2016 г. и парламентарните избори през 2017 г., президентските избори във Франция през 2017 г., парламентарните избори в Германия през 2017 г., събитията в Испания по време на конституционната криза заради сепаратистките действия в Каталуния през 2017 г.

Украйна пред НАТО: Русия разработва биологически и химически оръжия

Украйна пред НАТО: Русия разработва биологически и химически оръжия

Москва работи по комбиниране на ебола с вирус на шарка…

Използвана е една и съща схема - нерегламентирана намеса в системата от политически партии и правителствени структури, предизвикване на пробиви в лични и служебни мейли, кражба на лична информация, системни "изтичания" на похитената информация и масовото й разпространяване в социалните мрежи, тиражиране чрез "ботове", "тролове" и други средства.

Практикува се и предаване на информация чрез медии, върху които се упражнява влияние, фабрикуване на невярна и фалшива информация от органи, контролирани от руското правителство.

В резултат на това се създава атмосфера на хаос и скандали в обществата, които са мишена на такива действия, се казва в доклада.

Като противодействие срещу руската намеса се предлагат мерки, свързани с избирателната инфраструктура, информационните системи и медийната сфера.

Сред препоръките е изработването на ясни процедури за оперативно реагиране в случаи на намеса, засилване на отговорността на медиите и технологиите, въвеждане на допълнителни мерки за противодействие срещу злосторници и срещу злоупотреба от тяхна страна в интернет пространството.

Препоръчва се властите да се ангажират да информират обществото за рисковете от намеса и да се отстраняват предпоставките за злонамерена намеса отвън.