НАТО уличи Русия в погазване на международните норми и нарушаване на суверенното въздушно пространство на Дания по време на учението "Съюзническо небе".

В изявление на Алианса се отправя предупреждение, че силите на НАТО остават в денонощна готовност да отбраняват въздушното пространство на държавите-членки. През миналата седмица имаше инцидент с руски самолети и над Черно море.

Съобщава се, че в късния следобед на 28 август бомбардировач В52 от американските ВВС прехванат от руски изтребител Су-27 в международното въздушно пространство над Балтийско море. Това е станало докато бомбардировачът B52 е навлизал във въздушното пространство на Дания в близост до остров Борнхолм. Руският Су-27, летящ от Калининград, е последвал B52 във въздушното пространство на Дания над острова, като е извършил недопустимо нарушаване на въздушното пространство на натовската страна.

САЩ критикуват провокативно поведение на руски изтребители над Черно море

САЩ критикуват провокативно поведение на руски изтребители над Черно море

Два изтребителя Су-27 в международно пространство...

Датски самолети за бързо реагиране са излетели незабавно, за да се противопоставят на руския нарушител, който бързо се е оттеглил преди да бъде прехванат.

"Този ​​инцидент показва незачитане на международните норми от страна на Русия, както и на суверенното въздушно пространство на съюзническа държава. Ние оставаме бдителни, подготвени и в готовност денонощно да отбраняваме въздушното пространство на НАТО." - заяви генерал Джеф Хариган, оглавяващ въздушното командване на НАТО.

Уточнява се, че американският бомбардировач е излетял от Феърфорд, за участие в учението "Съюзническо небе".

В рамките на това учение шест самолета B52 прелетяха над всички 30 държави-членки на НАТО в рамките на един, придружени от около 80 бойни самолета от целия Алианс.

Изтребители от Турция, Румъния и България прихванаха руски военен самолет

Изтребители от Турция, Румъния и България прихванаха руски военен самолет

Провокация срещу въздушното пространство на НАТО...