Бойни самолети на турските, румънските и българските ВВС отразиха руска провокация срещу въздушното пространство на НАТО над Черно море.

Радарите на НАТО са засекли над западната част на Черно море активност на неидентифициран обект, идващ от Крим съобщи сайтът на съюзническото въздушно командване, базирано в "Рамщайн".

Когато обектът е наближил въздушното пространство на Алианса, Центърът за съвместни въздушни операции в Торехон, Испания, е подал сигнал за тревога, на който са се отзовали военновъздушните сили на Турция, Румъния и България. Те са установили, че става дума за руски военен самолет. Освен визуалната идентификация, съюзниците са приложили т. нар. модели за бойни въздушни патрули, позволяващи бърза реакция при необходимост. След приключване на всяка такава операция съюзническите самолети се връщат в своите бази.

Тези рутинни мерки бяха проведени координирано и професионално, гарантирайки защитата на въздушното пространство в Югоизточния фланг на Алианса. Те показват възможностите и оперативната съвместимост на съюзниците, и способността на НАТО да провежда съгласувани отбранителни операции, се казва в публикацията.