Страните - членки на НАТО съжаляват за решението на Русия да се оттегли от Договора за открито небе. Това се посочва в изявлението на Северноатлантическия алианс, разпространено в петък в Брюксел.

"Ние дълбоко съжаляваме, че Русия е уведомила за решението си да се оттегли от Договора за отворено небе, важен правно обвързващ документ, който насърчава прозрачността, сигурността и стабилността, както и взаимното доверие в евроатлантическия регион", се казва в документа.

Путин подписа закона за излизането на Русия от "Открито небе"

Путин подписа закона за излизането на Русия от "Открито небе"

След като по-рано САЩ се оттеглиха от договора

В документа се казва, че Русия твърди, че "в продължение на много години отказва да изпълни изцяло задълженията си по Договора за отворено небе, по-специално чрез налагане на неподходящи ограничения върху полетите над района на Калининград и близо до границата му с Грузия".

"Ние многократно призовавахме Русия да се върне в пълно съответствие с Договора и предприехме многобройни стъпки, включително по време на 4-тата конференция за преглед на открито небе, за конструктивно разглеждане на оставащите въпроси за спазването. Вместо това Русия не показа конструктивно участие и не предприе стъпки на връщане към пълно съответствие ", казва алиансът.

Отказът на САЩ да се върнат в "Открито небе" - политическа грешка според Русия

Отказът на САЩ да се върнат в "Открито небе" - политическа грешка според Русия

Москва е разочарована, но не и изненадана

Ние оставаме ангажирани с контрола върху конвенционалните оръжия като ключов елемент на евроатлантическата сигурност. Ние потвърждаваме пълния си ангажимент за намаляване на военния риск, предотвратяване на конфликти и изграждане на доверие, се казва в документа.

Призоваваме Русия да използва останалите шест месеца преди оттеглянето му да влезе в сила, за да преразгледа решението си и да се върне в пълно съответствие с Договора за отворено небе, посочват от НАТО.