Руският президент Владимир Путин подписа закона, който формализира излизането на Русия от договора за контрол на оръжията "Открито небе", пакт, който позволява невъоръжени наблюдателни полети над страните членки, информира "Ройтерс".

Русия се надяваше, че Путин и президентът на САЩ Джо Байдън ще могат да обсъдят договора, когато се срещнат по-късно този месец в Женева.

Но администрацията на Байдън информира Москва през май, че няма да се завърне в договора, след като предишната американска администрация на Доналд Тръмп излезе от него през миналата година.

Отказът на САЩ да се върнат в "Открито небе" - политическа грешка според Русия

Отказът на САЩ да се върнат в "Открито небе" - политическа грешка според Русия

Москва е разочарована, но не и изненадана

Кремъл заяви днес, че решението на САЩ да се оттегли от договора "значително е нарушило баланса на интересите" сред членовете на пакта и е принудило Русия да излезе.

"Това нанесе сериозни щети на спазването на договора и неговото значение за изграждане на доверие и прозрачност, (причинявайки) заплаха за националната сигурност на Русия", подчерта Кремъл в изявление на сайта си.

Москва се надяваше Байдън да ревизира решението на своя предшественик. Но администрацията на Байдън не промени позицията си, обвинявайки Русия в нарушаване на договора, нещо, което Москва отрече. През януари Русия обяви собствените си планове да напусне договора и правителството внесе законодателство в парламента миналия месец, за да официализира напускането си.

Руските власти заявиха, че съжаляват за решението на САЩ да не се присъединят отново към договора, наричайки го "политическа грешка" и предупредиха, че този ход няма да създаде атмосфера, благоприятна за дискусии за контрол на оръжията на срещата в Женева.

САЩ няма да се присъединят към "Открито небе"

САЩ няма да се присъединят към "Открито небе"

Не виждат бъдеще в договора с Русия