Разширяването на НАТО е насочено към възпиране на Русия като основна заплаха за Алианса. Това обяви руският президент Владимир Путин пред руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), съобщават руски медии.

"На срещата на върха на НАТО през миналия юли във Варшава за първи път след 1989 г. Русия беше призната за основна заплаха за сигурността на Алианса, и възпирането ѝ беше официално обявено за новата мисия на НАТО. За тази цел беше извършено по-нататъшно разширяване на блока. То също беше извършено и преди, но сега им изглежда, че са намерили по-сериозна обосновка", коментирал Путин.

Някои държави подкрепят международните терористични армии, убеден Путин

Някои държави подкрепят международните терористични армии, убеден Путин

Положението в света не се било стабилизирало

От 2014 г. отношенията между Русия, от една страна, и Европейския съюз и САЩ, от друга, се влошиха заради кризата в Украйна. Брюксел, Вашингтон и техните сюзници наложиха редица санкции срещу Русия заради анексирането на Крим и намесата ѝ в Източна Украйна.

По думите на Путин, в интерес е както на Русия, така и на САЩ да възстановят комуникацията между специалните си служби.

"В интерес на всички е да се възобнови диалога между разузнавателните служби на Русия и САЩ и другите страни членки на НАТО", посочил Путин.

"Абсолютно ясно е, че в областта на борбата с тероризма всички съответни правителства и международни групи трябва да работят заедно", изтъкнал той.