Алиансът увеличава залога в Афганистан по всички фронтове, заяви генералният секретар Яп де Хоп Схефер, след като в Брюксел се срещнаха външните министри на партньорите от НАТО.

Той обаче подчерта, че това е дългосрочен ангажимент от страна на международната общност.

Без да назовава конкретно, Схефер добави, че няколко страни са представили ясни ангажименти за засилване на помощта за възстановяване и развитие, предаде агенция Блумбърг.

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс обеща увеличаване на американските сили и на помощта за Афганистан и прикани съюзниците да последват примера.

Вчера Пентагонът обяви, че удължава със 120 дни престоя на 3200 от своите войници в Афганистан, а това, изчислява Ройтерс, означава, че през следващите няколко месеца американските войници там ще бъдат с 2500 повече от предвиденото.

На път за срещата Райс от своя страна обяви, че администрацията на президента Джордж Буш планира да поиска от конгреса отпускането на 8.6 млрд. долара за обучение на афганистанската армия и полиция и други 2 млрд. долара за строителни проекти през следващите две години.
В същото време съобщение на външното министерство цитира първия дипломат, че САЩ искат и трябва да удвоят усилията си в Афганистан.

На днешната среща стана ясно, че Европейската комисия ще отпусне 600 млн. евро, или 779 млн. долара, за Афганистан през следващите четири години. Те ще бъдат вложени за реформи в управлението, здравеопазване и местно развитие.

Ройтерс коментира, че средствата са по-малко от отпуснатите през последните четири години - от 2002 до 2006 година, когато Еврокомисията е отпуснала 1 млрд. евро. Кондолиза Райс обаче отчете, че сумата от 1 милиард евро е изключение в условията на ситуацията непосредствено след свалянето на режима на талибаните в края на 2001 година.

За да постигне резултати, международната общност трябва да предостави необходимите военни и цивилни средства, счита генералният секретар Яп де Хоп Схефер.

От своя страна европейският комисар по външна политика Хавиер Солана настоя помощта на европейските страни да остане на същите нива. От 2002 година насам държавите от ЕС са отпуснали за каузата 3.7 милиарда евро.

България ще предостави на армията на Афганистан въоръжение на стойност 6 млн. евро.

Пред Ройтерс източници от НАТО коментираха предварително, че макар в някои страни да протича преоценка на възможностите за увеличаване на силите им в Афганистан, вероятно нито една няма да е готова да обяви решение по този въпрос на срещата в Брюксел.

Сред донорите за Афганистан е и Япония, която през януари обеща да предостави 450 милиона долара, след като през последните години осигури 1 милиард долара.

В същото време Франция, която разполага с 1000 войници в Афганистан, настоява за засилване на борбата срещу търговията с наркотици, съобщи френският външен министър Филип Дуст-Блази.

В Афганистан се произвеждат 92 процента от доставките на опиум по света, а по данни на ООН през миналата година опиумните насаждения в страната рязко са се увеличи и се отглеждат на площ от 165 000 хектара.