Диалогът с Русия е възможен. За това се обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В същото време обаче той препоръча по-въздържана политика спрямо Москва. Изявлението бе направено по време на посещението му в Литва. Това съобщи агенция ЛЕТА.

"Ние не искаме да се бием, а напротив, да предотвратим всяка агресия от страна на Русия", каза той по време на посещение в латвийската военна база в Адажи.

По-рано председателят на Комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов заяви, че Русия е готова за конструктивен диалог с НАТО, ако Алиансът не се опитва да наложи своята позиция.

Вчера, Литва настоя НАТО да коригира позицията си спрямо Беларус заради военната ѝ интеграция с Русия. Президентът на Литва Гитанас Науседа обяви, че западният военен алианс НАТО трябва да коригира позицията си спрямо Беларус, чиято армия, подчерта той, става все по-интегрирана с руските въоръжени сили. Науседа изтъкна на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във Вилнюс, че е притеснен от "пълната военна интеграция" на Беларус в руските военни структури.

От Литва ЕС и НАТО обещават общи действия срещу хибридните заплахи

От Литва ЕС и НАТО обещават общи действия срещу хибридните заплахи

Хибридните заплахи идват от Русия и Беларус

Генералният секретар на НАТО също така коментира с тревога, че в момента голямо количество руска военна техника е струпано на границата с Украйна и в Крим. "Като цяло не можем да спекулираме за намеренията на Русия, но разположената военна техника е подозрителна, защото включва и безпилотни летателни апарати", добави Столтенберг. Той каза още, че "ако Русия реши да нахлуе на територията на Украйна, тя ще трябва да плати за това и това ще има сериозни последици".

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Руската федерация отчита информационна кампания, водена от западни страни с цел да представи Москва като заплаха за процеса на уреждане на конфликта в Украйна. Песков не изключи, че тази кампания е камуфлаж за прикриване на "агресивни мисли, които може да се случват в Киев".

От своя страна постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя съобщи, че няма напрежение на границата между Русия и Украйна, руски войски се движат на тяхна територия. От своя страна пресбюрото на Службата за външно разузнаване на Руската федерация отбеляза, че според входящи данни Държавният департамент по дипломатически канали предоставя на своите съюзници и партньори абсолютно невярна информация за предполагаемата концентрация на сили на руска територия за военни действия.

Въоръжените сили на Украйна щели да обърнат в бягство армията на Русия

Въоръжените сили на Украйна щели да обърнат в бягство армията на Русия

"Бърборенето за "руския войник", "руския Ванка" - това е говорилня"

Руската армия е страхлива и ще "побегне" при първите признаци на съпротива. Това обяви по-рано днес полковникът от запаса на въоръжените сили на Украйна Пьотр Недзелски в ефира на YouTube канала "Апостроф".

"Ако на руснаците се даде отговор, те ще побегнат. Бърборенето за "руския войник", "руския Ванка" - това е говорилня", подчерта той.