Лидерите на НАТО се споразумяха да подкрепят изцяло плановете на САЩ за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа, предаде БТА, позовавайки се на информация от високопоставени американски представители, цитирани от Ройтерс.

Окончателната декларация на срещата ще "признава значителния принос за защитата на съюзниците", който ще има една бъдеща система за противоракетна отбрана в Чехия и Полша. Русия остро се противопоставя на плановете за американската ПРО.

Президентът Буш е потвърдил, че САЩ ще могат да прехвърлят част от войниците си в южната част на Афганистан, когато Франция изпрати допълнителен батальон, отговаряйки на условията, които Канада постави, за да запази своя контингент в страната.

Председателят на комитета по международните въпроси в руската Държавна дума Константин Косачов изрази надежда, че Русия и САЩ могат да постигнат принципно споразумение за ПРО на преговорите в Сочи.

"Русия е готова на открит диалог със САЩ за ПРО. Резултатите на срещата в Сочи обаче преди всичко ще зависят от позицията на Вашингтон и готовността му да отговори на нашите притеснения", заяви Косачов на Трансатлантическия форум по сигурността в Букурещ, организиран от Германския фонд "Маршал".