Националната банка на Украйна прие план за действие за дейността на банките в районите с бойни действия или под временна окупация. Това се казва в постановление, публикувано в сайта на регулатора, съобщи информационната агенция "Униан".

Документът в частност предвижда такива банки да могат да взимат самостоятелно решение за временно прекратяване на дейността на клоновете си, разположени в населени места, намиращи се под временна окупация и в които има риск за живота и здравето на служителите и клиентите.

Донорска конференция за Украйна събра 6,5 милиарда долара
Обновена

Донорска конференция за Украйна събра 6,5 милиарда долара

Украинският премиер иска и конфискуваните руски средства

Банките могат да приемат решение за минимизиране на наличностите в касите чрез изплащане на суми в брой на потребители или чрез зареждане на банкомати с парите.

При техническа възможност и липса на опасност за живота и здравето на служителите в банките, финансовите учреждения могат да обезпечат приемането на електронни платежни средства от търговците за осъществяване на безналични плащания, за изплащане на пари в брой от търговците на клиентите на касите при извършване на безналични плащания, както и продължаването на дистанционното обслужване на клиенти.

Зеленски: Руските войски са изстреляли 2014 ракети по Украйна

Зеленски: Руските войски са изстреляли 2014 ракети по Украйна

Бойни самолети са извършили 2682 полета на украинска територия

В постановлението е указано, че банките се задължават да осъществяват безналични плащания до настъпване на обстоятелства, които да направят невъзможно извършването им.

След прекратяване на окупацията или на бойните действия в населените места банките трябва да предприемат спешни мерки за възобновяване на работата на клоновете си там, за осъществяването на безналични плащания, зареждането на банкомати и др.