Полша и Швеция са домакини на международна дарителска конференция в четвъртък във Варшава за събиране на средства за хуманитарни усилия за подпомагане на разкъсаната от война Украйна, където хиляди бяха убити, градове опустошени и милиони хора, разселени от нападението на Русия, съобщава Асошиейтед прес.

Полското правителство заяви, че нуждите на Украйна са огромни въпреки вече дарените средства поради големия мащаб на щетите от войната и че милиони украинци се нуждаят от спешна помощ.

На донорската конференция за Украйна бяха събрани 6,5 млрд долара. Сега, според полския премиер Матеуш Моравецки, е важно тези средства да стигнат до Украйна възможно най-скоро.

Премиерът на Украйна Денис Шмихал изрази надежда, че фондът за възстановяване на страната също ще бъде финансиран от конфискувано руско имущество.

"Надяваме се, че този фонд ще има финансиране от пет източника - международни и финансови организации, помощ от хуманитарни организации, помощ от физически лица и фирми и накрая, конфискувано имущество, прехвърлено на Украйна", каза Шмигал.

И Моравецки, и Шмигал по-рано са говорили за необходимостта от конфискуване на руската собственост и собствеността на олигарсите и насочването на приходите от продажбата й към следвоенното възстановяване на Украйна.

Съдомакини са министър-председателите Матеуш Моравецки от Полша и Магдалена Андерсон от Швеция.

Очаква се президентът на Украйна Володимир Зеленски да се обърне чрез видео към участниците, които се събират на Националния стадион във Варшава.

Обединеното кралство дава 45 милиона паунда в помощ на Украйна

Обединеното кралство дава 45 милиона паунда в помощ на Украйна

Помощта е предназначена за уязвими групи