Германски десен популистки политик, който предизвикал възмущение с радикалното расистко отношение към футболиста Жером Боатенг, продължи, като заяви, че националният отбор вече не е германски в класическия смисъл.

Александър Гауланд от партията „Алтернатива за Германия” също поставя под въпрос лоялността на родения в Германия национал Месут Йозил, турчин по произход, заради мюсюлманско поклонение в Мека.

Крайнодясната германска група Пегида миналата седмица пък се разгневи на снимки на черни деца, както и на такива от Близкия изток върху опаковки на шоколади. Оказало се, че снимките били на настоящи германски футболни национали като млади.

Александър Гауланд заяви, че професионалният футбол вече не е въпрос на национална идентификация, а в крайна сметка е въпрос на пари.

„Германският или английският национален отбор по футбол вече не е английски или германски в класическия смисъл”, заяви той пред „Де Шпигел”.

Гауланд твърди, че въпреки че повечето германци приветстват футбола, този мултикултурен свят все още е чужд за повечето от тях.

Той заяви също, че намира пътуването на Йозил до Мека за нещо, с което трудно може да свикнеш.

Германската демокрация ли е мястото за някой, който ходи на поклонение в Мека? Съответства ли тяхната лоялност с германската Конституция или с исляма, който всъщност е политически ислям, попита Александър Гауланд, обръщайки се към официални лица, учители и хората взимащи решения.

Съседна Франция също е засегната от расистки скандал, свързан с Евро 2016, след като нападателят Карим Бензема заяви, че е оставен извън състава под натиск от расисти във Франция.