Критикът от Кремъл Алексей Навални заяви във вторник, че борбата за демократична Русия е дълга игра, след като опозицията обвини властите в измама по време на парламентарните избори, предаде АФП. В съобщение от затвора той похвали тактическото гласуване на своите поддръжници в опит да се отслаби управляващата партия, но заяви, че тези резултати са откраднати.

Навални призова привържениците да продължат борбата. "Имаме една държава, независимо къде живеем, каза 45-годишният в профила си в Instagram, който се управлява от екипа му. Борбата за нея не е спринт, а дълъг и труден маратон."

Навални призова поддръжниците си да подкрепят други кандидати, които потенциално биха могли да победят Единна Русия, повечето от тях от Комунистическата партия, а резултатите показаха, че кампанията му "Интелигентно гласуване" е оказала известно влияние.

Парламентарните избори в Русия били "открити и честни", убеждава Кремъл

Парламентарните избори в Русия били "открити и честни", убеждава Кремъл

Според сподвижници на Навални обаче изборите са били фалшифицирани в огромен мащаб

Припомняме, че най-висок резултат на вота има партията на президента Владимир Путин "Единна Русия". При преброени почти 100 процента от протоколите формацията получава 49,83 процента от гласовете. Комунистите получават 18,94 процента, което е втори резултат. В парламента влиза също Либерално-демократическата партия на Русия със 7,52 %, "Справедлива Русия - Патриоти - За истината" със 7,47 % и партията "Нови хора" с 5,33%, която за първи път влиза в Думата.

Ден по-рано, на Пушкинския площад в Москва се състоя митинг срещу изборните фалшификации на парламентарния вот в Русия. Проявата беше организирана от Комунистическата партия на Руската федерация. Тя се излъчваше пряко по канала в YouTube на изданието Sota Vision.

По данни на Общоруското обществено движение в защита на правата на избирателите "Глас", при гласуването на 17-19 септември са установени най-малко 4478 нарушения.

Кой печели изборите в Русия... Партията на Путин
Обновена

Кой печели изборите в Русия... Партията на Путин

Това показват резултатите от ЦИК

Европейският съюз заклейми атмосферата на сплашване в навечерието на парламентарните избори в Русия и се оплака от липсата на независими наблюдатели на изборите.

Очаква се върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел да се срещне с външния министър на Русия Сергей Лавров в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк тази седмица.