Руският опозиционер Алексей Навални заяви, че ще заведе дело срещу говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който го обвини в сътрудничество с ЦРУ, предаде Дойче веле.

Припомняме, Навални се възстановява след покушението, извършено срещу него в Русия с вещество от групата на "новичок".

"Знаете, че изключително рядко водя дела срещу пропагандисти, макар че по цели дни разпространяват лъжи за мен. Просто не искам да си губя времето. Но тук има директно твърдение от държавен чиновник." - написа в блога си Алексей Навални.

По-рано председателят на руския парламент Вячеслав Володин заяви, че Навални си сътрудничи с чуждестранни спецслужби.

След това Песков коментира по повод на думите на Володин, че "не пациентът работи със западни спецслужби, а западните спецслужби работят с него". Той твърди, че Кремъл и Германия имат информация, че Навални получил "инструкции" от ЦРУ "тези дни", без да уточнява за какви инструкции става дума и въз основа на какво прави подобна констатация.

Русия имала информация, че ЦРУ работело с Навални и го инструктирало

Русия имала информация, че ЦРУ работело с Навални и го инструктирало

Обвиненията на Навални били безпочвени, обидни и неприемливи

В отговор Алексей Навални обяви решението си да се обърне към съда. Той настоява Кремъл да представи доказателства за твърденията, че е работил "със специалисти от ЦРУ".

"Направо по телевизията ги покажете, в прайм тайма. Разрешавам ви." - написа опозиционният лидер.

"Ако органите на държавната власт, от чието име говори Песков, имат доказателства за тази глупост, която той разпространява, значи става дума за националната сигурност на Русия и аз настоявам да се публикуват тези доказателства." - обобщава Навални.

Навални обвини Путин, че стои зад отравянето му

Навални обвини Путин, че стои зад отравянето му

Това обяви той пред "Шпигел"