Руският опозиционен политик Алексей Навални написа във вторник, че в затвора се е включил в шивашка работилница и е станал "шивачка", като се пошегува, че това преживяване е променило отношението му към феминистките.

В пост в Instagram 45-годишният Навални пише, че властите в неговия затворнически лагер изискват от затворниците да работят и им дават възможност да избират между различни дейности, включително готвене, печене и шиене. Той избрал да стане "шивачка" ("швея" на руски), както го нарича ръководството на затвора, въпреки че тази дума е от женски род и обикновено се използва само за жени.

В публикацията си Навални се шегува, че думата би трябвало да има и мъжка форма на руски език. И допълва, че всичко това го е направило по-благосклонен към хората, на които преди се е подигравал, че изискват нови съществителни от женски род като "блогърка" за жена блогър.

Навални, най-изявеният критик на президента Владимир Путин в страната, излежава присъда от две години и половина в затворнически лагер на изток от Москва за нарушаване на условията за предсрочно освобождаване във връзка с обвинения, които според него са били скалъпени, за да осуетят политическите му амбиции.